Carpe momentum- Fånga ögonblicket

fredag 21 oktober 2011

Macarons


Är svåra att lyckas med men detta recept baserar sig på italensk maräng är det inte lika känsligt när man ska mixa i hop marängen med mandeln som det kan vara med andra recept. Det är alltså mindre chans att man förstör smeten genom att övervispa.

En digital termometer och en köksvåg behöver man till detta recept! Så om man inte har det i köks skåpet så är det vara att ge sig ut och investera!

Macarons – ca 30 st
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel (finns att köpas färdig malen)
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag


1. Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke.
2. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.
3. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer.
4. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.

5. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
6. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg.
7. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
8. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
9. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen (gräddningstiden varierar beroende på ugn, mina blir klara på 11 minuter)10. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.

11. Fyll med valfri frosting och njut!


(Notering: Macaronsen blir ännu godare efter en dag i kylskåp)
Receptet är lånat från Hello Sugar.

Jag gjorde en chocklad tryffel fyllning till mina macarons. 

1 dl grädde
ca. 100 gr mörk choklad

Värm upp grädde och choklad i en kastrull. Låt det sjuda tills chokladen har smält. Häll smeten i en spritspåse och låt den svalna i kylskåp ca. 1 h. 
Tips! Går bra att blanda i t.ex kaffelikör, rom eller annan likör som smaksättning.







Macarons blev inte mitt nya favorit recept i köket men det var verkligen roligt att testa! ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar