Carpe momentum- Fånga ögonblicket

tisdag 1 november 2011

Mini cupcakes

Har inte hunnit blogga så mycket nu på sista tiden men tänkte dela med mig av mini cupcakes receptet. Också ett "test" som jag gjorde till dopet. :)

OBS! Receptet är till normalstora cupcakes. Jag gjorde ½ sats (gräddade i små godisformar som finns att köpa vid de flesta affärer) och det kom tillräckligt många. :) De blev en ny favorit på kalas!

Choklad cupcakes
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 gr smör
1 dl gräddfil (eller ev. lite grädde)
2 msk kallt kaffe
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 gr choklad (70%)

* Vispa ägg och socker pösigt
* Smält smöret, häll i gräddfilen + kaffet och blanda i äggsmeten
* Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt och blanda försiktigt i.
* Hacka den mörka chokladen och smält den i vattenbad och blanda i smeten.
* Fyll muffinsformarna 2/3 med smet. (Jag spritsade muffins smeten i formarna eftersom det annars skulle vara så pilligt att få fina muffinsar som inte har en massa klet på kanterna).
* Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca. 15 min. (med mini cupcakes går det snabbare ca. 7-8 min beroende på ugn)
* Låt svalna och spritsa sedan ut glasyren.
Glasyr:
50 gr smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 gr philadelphia ost
ca 80 gr vit choklad
+ några groppar hushållsfärg (kan ev. bytas ut mot t.ex kakao eller helt lämnas bort. bara beroende på vilken färg man vill ha på glasyren...)

(Det räcker även med en ½ sats glasyr)



Såhär små och gulliga är dom!

Det går även utmärkt att frysa cupcakesen med eller utan glasyr! Det som är så bra med just cupcakes är ju att man kan mixtra och göra dem lite hursomhelst! :) Byta ut glsyren eller bara dekorera annorlunda...stora eller små..bara fantasin som sätter gränser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar