OBS! Receptet är till normalstora cupcakes. Jag gjorde ½ sats (gräddade i små godisformar som finns att köpa vid de flesta affärer) och det kom tillräckligt många. :) De blev en ny favorit på kalas!
Choklad cupcakes
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 gr smör
1 dl gräddfil (eller ev. lite grädde)
2 msk kallt kaffe
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 gr choklad (70%)
* Vispa ägg och socker pösigt
* Smält smöret, häll i gräddfilen + kaffet och blanda i äggsmeten
* Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt och blanda försiktigt i.
* Hacka den mörka chokladen och smält den i vattenbad och blanda i smeten.
* Fyll muffinsformarna 2/3 med smet. (Jag spritsade muffins smeten i formarna eftersom det annars skulle vara så pilligt att få fina muffinsar som inte har en massa klet på kanterna).
* Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca. 15 min. (med mini cupcakes går det snabbare ca. 7-8 min beroende på ugn)
* Låt svalna och spritsa sedan ut glasyren.
Glasyr:
50 gr smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 gr philadelphia ost
ca 80 gr vit choklad
+ några groppar hushållsfärg (kan ev. bytas ut mot t.ex kakao eller helt lämnas bort. bara beroende på vilken färg man vill ha på glasyren...)
(Det räcker även med en ½ sats glasyr)
Såhär små och gulliga är dom! |
Det går även utmärkt att frysa cupcakesen med eller utan glasyr! Det som är så bra med just cupcakes är ju att man kan mixtra och göra dem lite hursomhelst! :) Byta ut glsyren eller bara dekorera annorlunda...stora eller små..bara fantasin som sätter gränser!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar